Infrarood

Net zoals de zon de aarde verwarmt, zo kunnen infrarood stralen van warmtepanelen de warmte (en het comfort) van de zon naar binnen brengen. Met infrarood warmtepanelen wordt elektriciteit omgezet in onzichtbare infrarood straling (FIR = Far Infra Red). Deze onzichtbare infrarood straling verwarmt niet de lucht (= convectieverwarming, zoals bijvoorbeeld de radiatoren van de centrale verwarming), maar de vloer, muren en alle "objecten", zoals personen, meubels, planten en dieren die zich in de ruimte bevinden.

De lucht in de ruimte wordt indirect verwarmd omdat de vloer, muren en de "objecten" de opgenomen warmte weer afstaan aan de omgeving. Net zoals de opgewarmde aarde (en alle "objecten" daarop) de warmte afgeeft aan onze atmosfeer. Denk daarbij maar eens aan hoe warm een donkere auto in de zon wordt, of het strandzand in de zomer). 

Er ontstaat binnenshuis geen luchtcirculatie door deze manier van verwarmen, dit in tegenstelling tot de convectie verwarming van de centrale verwarming.

Met infrarood warmtepanelen wordt de ruimte gelijkmatig verwarmd en is er nauwelijks verschil in temperatuur tussen vloer en plafond.

De lange golf infrarood stralen (FIR) zijn ongevaarlijk voor mens en dier. Onderzoek heeft bewezen dat de infraroodstralen eerder zelfs goed zijn voor de mens, omdat de doorbloeding van het lichaam erdoor verbetert. De Zilver Nano technologie van bijvoorbeeld de Sunjoy en Infra infrarood panelen hebben bovendien een anti-bacterieel effect, waardoor mijten en bacteriën worden gedood. Ook is er sprake van een geur-neutraliserend effect.

Infrarood straling